Tehnologii utilizate

La Syrinx folosim tehnologii de ultimă generație pentru a filtra apa. Soluțiile noastre asigură o calitate superioară, durabilitate și eficiență. Ne angajăm să găsim cea mai potrivită tehnologie pentru nevoile dvs. și suntem întotdeauna deschiși să identificăm soluții inovatoare pentru a rămâne în fruntea pieței. Mai jos veți găsi o scurtă descriere a tehnologiilor de tratare a apei aplicate selectate.

Procesul de dedurizare a apei prin schimbul de ioni elimină calciul și magneziul din apă prin schimbul mineralelor menționate mai sus cu ionul de sodiu.

Procesul funcționează în felul următor:

  • Apa intră în rezervor și trece printr-un strat de perle de rășină. Perlele (adesea fabricate din polistiren) sunt încărcate cu ioni de sodiu. Perlele de rășină sunt anioni (sarcină negativă), în timp ce calciul și magneziul sunt cationi (sarcină pozitivă).
  • Sarcinile opuse se atrag, prin urmare mineralele sunt atrase de rășină. Pe măsură ce apa dură curge prin rășină, bilele captează ionii minerali și îi elimină din apă, în timp ce eliberează ionul de sodiu în apă.
  • Coloana de rășină elimină toată duritatea din apă pe măsură ce aceasta curge prin rezervor, după care apa dedurizată iese din dispozitivul de dedurizare a apei.

Când toți ionii de sodiu disponibili au fost înlocuiți cu ioni de calciu sau magneziu, rășina trebuie reîncărcată cu ajutorul unei soluții de sare. Regenerarea are următoarele etape:

  1. Spălare inversă: apa curge prin rășină în sens invers, iar ieșirea este trimisă la drenaj,
  2. Extragerea sării: apa sărată este extrasă din rezervorul de soluție de sare, iar soluția de sare trece prin patul de rășină și ieșirea este trimisă la drenaj,
  3. Clătire: apa sărată este eliminată treptat din patul de rășină.

Eliminarea fierului și a manganului

Îndepărtarea fierului și a manganului este foarte asemănătoare cu procesul descris mai sus. Se realizează prin schimb de ioni, dar în acest caz moleculele de fier și mangan sunt înlocuite în apă cu ioni de sodiu. Cu toate acestea, compoziția apei (calciu, magneziu, fier, mangan etc.) determină caracteristicile sistemelor de tratare a apei, cum ar fi numărul și dimensiunea rezervoarelor și tipul de rășină.

Osmoza inversă (OI) este un proces de filtrare și tratare a apei care utilizează o membrană semipermeabilă și presiunea pentru a filtra substanțele nedorite din apă. OI poate elimina substanțele chimice și biologice dizolvate și în suspensie (în special bacteriile).

Este adesea utilizată în procesele industriale și în producția de apă potabilă. OI păstrează substanțele pe partea presurizată a membranei, în timp ce apa limpede trece pe cealaltă parte. În funcție de tipul de membrană, diverse molecule pot fi respinse sau acceptate.

Cărbunele activ are pori mici, de volum redus, care crește semnificativ suprafața disponibilă pentru adsorbție sau reacții chimice (practic, o structură microscopică de „burete”). Datorită structurii poroase, un gram de cărbune activ poate avea o suprafață de peste 3.000 m2.

Cărbunele activ este produs din diverse materiale (bambus, coajă de nucă de cocos, turbă de salcie, lemn, nucă de cocos, lignit, cărbune), prin încălzirea produselor până la 1.000 ºC. Este adesea utilizat în diverse industrii pentru filtrarea apei și a aerului.

Filtrele de nisip reprezintă una dintre cele mai vechi tehnici de filtrare și tratare a apei, care datează din cele mai vechi timpuri, chiar și egiptenii foloseau vase de lut poros pentru a filtra apa potabilă, vinul și alte lichide.

Pe când fluidul curge prin nisipul poros, materialele nedorite sunt captate prin mai multe mecanisme: coliziune directă, forța Van der Waals, atracția sarcinilor de suprafață și difuzia.

Filtrele de nisip sunt utilizate în diferite forme și dimensiuni de diverse industrii. Printre sectoarele populare aplicate se numără piscinele, producția de apă potabilă, tratarea apelor subterane, industria de prelucrare a fructelor și legumelor, abatoarele, industria băuturilor/alimentelor, tratarea suprafețelor metalelor, spălătoriile auto etc.

Iradierea germicidă cu raze ultraviolete (UV) este o tehnică de dezinfecție cu ajutorul razei ultraviolete (UV) pentru a ucide sau inactiva diverse microorganisme. UV inactivează microbii și inhibă capacitatea acestora de a îndeplini funcții vitale, cum ar fi creșterea și reproducerea. Microorganismele vizate includ bacterii, virusuri (inclusiv, de exemplu, COVID-19), ciuperci, mucegaiuri și alți agenți patogeni.

În timpul acestui proces de tratare a apei, oamenii nu sunt expuși în mod direct la lumina UV, prin urmare, este o soluție sigură pentru o gamă largă de industrii, cum ar fi spitalele, producția de alimente și băuturi, hoteluri și restaurante etc.

În plus față de tehnologiile menționate mai sus, utilizăm un set de sisteme diferite pentru a asigura cea mai bună calitate a apei, cum ar fi dezinfecția prin clorinare și prin generarea de ozon, potabilizarea apei, eliminarea amoniului, filtre mecanice etc.