Alkalmazott technológiák

A Syrinxnél a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzuk a víz tisztítására. A mi megoldásaink kiváló minőséget, fenntarthatóságot és hatékonyságot biztosítanak. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy megtaláljuk az Ön igényeihez legjobban passzoló technológiát, és mindig nyitottak vagyunk az innovatív megoldások azonosítására, hogy a piac előtt járhassunk. Alább találja a kiválasztott alkalmazott víztisztítási technológiák rövid leírását.

A vízlágyító eljárás ioncserével távolítja el a vízből a kalciumot és a magnéziumot azáltal, hogy a fent említett ásványi anyagokat nátriumionokkal cseréli ki.

Az eljárás a következőképpen működik:

  • A víz belép a tartályba, és átfolyik egy gyantagyöngyökből álló ágyon. A gyöngyök (gyakran polisztirolból készülnek) nátriumionnal vannak feltöltve. A gyantagyöngyök anionok (negatív töltés), míg a kalcium és a magnézium kationok (pozitív töltés).
  • Az ellentétes töltések vonzzák egymást, ezért az ásványok vonzódnak a gyantához. Ahogy a kemény víz átfolyik a gyantán, a gyöngyök megragadják az ásványi ionokat és eltávolítják azokat a vízből, miközben nátriumiont bocsát ki a vízbe.
  • A gyantaoszlop a tartályon átfolyó vízből kivonja az összes keménységet, majd a vízlágyító készülékből lágyított víz folyik ki.

Amikor az összes rendelkezésre álló nátriumiont kalcium- vagy magnéziumionok váltották fel, a gyantát sós oldattal újra fel kell tölteni. A regenerálás a következő lépésekből áll:

  1. Visszamosás: a víz ellenkező irányban áramlik át a gyantán, és a kimenet a lefolyóba kerül,
  2. Sós oldat szívása: a sós vizet a sós oldattartályból húzzák ki, a sós oldat áthalad a gyantaágyon, és a kilépő oldat a lefolyóba kerül,
  3. Öblítés: a sós vizet fokozatosan kiöblítik a gyantaágyból.

Vas és mangán eltávolítása

A vas és mangán eltávolítása nagyon hasonló a fent leírt folyamathoz. Ioncserével történik, de ebben az esetben a vas- és mangánmolekulákat nátriumionok helyettesítik a vízben. A víz összetétele (kalcium, magnézium, vas, mangán stb.) azonban meghatározza a vízkezelő rendszerek jellemzőit, például a tartályok számát és méretét, valamint a gyanta típusát.

A fordított ozmózis (RO) egy olyan víztisztítási / vízkezelési eljárás, amely egy félig áteresztő membránt és nyomást használ a nem kívánt anyagok kiszűrésére a vízből. Az RO képes eltávolítani az oldott és lebegő kémiai és biológiai anyagokat (főként baktériumokat).

Gyakran használják ipari folyamatokban és ivóvíz előállítására. Az RO a membrán nyomás alatt lévő oldalán tartja az anyagokat, míg a tiszta víz a másik oldalra kerül. A membrán típusától függően különböző molekulákat lehet kilökni vagy beengedni.

Az aktív szénnek apró, kis térfogatú pórusai vannak, amelyek jelentősen megnövelik az adszorpcióhoz vagy kémiai reakciókhoz rendelkezésre álló felületet (lényegében egy mikroszkopikus „szivacsos” szerkezet). A pórusos szerkezet miatt egy gramm aktív szén felülete több mint 3,000 m2 lehet.

Az aktív szenet különböző anyagokból (bambusz, kókuszhéj, fűzfa tőzeg, fa, kókuszrost, lignit, szén) állítják elő, a termékek 1000 ºC-ra történő hevítésével. Gyakran használják különböző iparágakban a víz és a levegő szűrésére.

A homokszűrő az egyik legrégebbi vízszűrési és -kezelési technika, az ókorig nyúlik vissza, már az egyiptomiak is használtak porózus agyagedényeket ivóvíz, bor és más folyadékok szűrésére.

Ahogy a folyadék átáramlik a porózus homokon, a nem kívánt anyagok több mechanizmuson keresztül kerülnek felfogásra: közvetlen ütközés, Van der Waals-erő, felületi töltésvonzás és diffúzió.

A homokszűrőket különböző formákban és méretekben használják a különböző iparágak. A népszerű alkalmazott ágazatok közé tartoznak az úszómedencék, az ivóvíztermelés, a talajvíz kezelése, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó ipar, a vágóhidak, az ital- és élelmiszeripar, a fémek felületkezelése, az autómosók stb.

Az ultraibolya (UV) csíraölő sugárzás az ultraibolya sugárzás (UV) segítségével történő fertőtlenítési technika, amely a különböző mikroorganizmusok elpusztítására vagy inaktiválására szolgál. Az UV inaktiválja a mikrobákat, és gátolja a létfontosságú funkcióik, például a növekedés és a szaporodás képességét. A mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, vírusok (pl. COVID-19), gombák, penészgombák és egyéb kórokozók.

A vízkezelési folyamat során az emberek nincsenek közvetlenül kitéve az UV-sugárzásnak, ezért biztonságos megoldást jelent számos iparág számára, például kórházak, élelmiszer- és italgyártás, szállodák és éttermek stb. számára.

A fent említett technológiákon kívül számos különböző rendszert alkalmazunk a legmagasabb vízminőség biztosítása érdekében, mint például a klórozáson és ózonfejlesztésen keresztül történő fertőtlenítés, kompakt ivóvízelőkészítés, ammónium-, vas- és mangán-eltávolítás, mechanikus szűrők stb.